Senaste inläggen
Ingredienser :
1 dl fingervarmt vatten
1 msk olja
2 krm salt
1/2 tsk timjan
1/2 tsk oregano
1/4 - 1/2 paket jäst
2 - 3 dl vetemjöl
Tomatsås :
1/2 dl krossade tomater
1 msk ketchup
1 krm salt
1 pressad vitlöksklyfta
1 krm oregano
Gör såhär :
1. smula jästen i en bunke och häll på vattnet.
2. ha i olja, salt och kryddorna, blanda noga.
3. Tillsätt mjölet och arbeta till en smidig deg.
4. Låt degen jäsa 20 - 30 min.
5. Mixa alla ingredienserna till tomatsåsen.
6. Baka ut degen till önskad form på bakplåtspapper eller mjölad plåt.
Vik eventuellt in kanterna på pizzan.
7. Lägg på tomatsåsen och valfritt pålägg, kör in i ugnen på 225 grader i 10 - 15 min.
Ingredienser :
5 dl mjölk
50 g jäst
1 tsk salt
0,5 dl olja utan smak
3 st stora morötter
2-3 msk honung
1 dl havregryn
1dl grahamsmjöl
8-10 dl vetemjöl
( Frö av olika slag )
Gör såhär :
1. Smula jästen i en bunke.
2. Riv morötterna fint.
2. Värm mjölken till 37 grader och blanda med jästen.
3. Ha i olja, morötter, salt, honung, havregryn, grahamsmjöl och eventuella frön.
4. Ha i vetemjölet och arbeta till en deg. Spara lite till utbakningen.
5. Låt degen jäsa 30 min.
6. Baka ut degen i en långpanna med bakplåtspapper i botten
Skär degen i rutor och nagga.
7. Låt brödet jäsa ytterligare 30 min.
8. Baka av brödet på 220 grader i 15 min.
Ingredienser :
200 g rumsvarmt smör eller margarin
1/2 dl socker
1 äggula
4 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 - 2 msk kakao
Fyllning :
100 g ljus eller mörk choklad
100 g nougat
ev smaktillsats, tex mint
Gör såhär :
1. Vispa ihop smör och socker smidigt.
2. Tillsätt äggulan och mjölet, vispa sedan ihop allt till en deg.
3. Dela degen på två och ha i kakao i ena halvan.
4. Låt degarna vila i kylen i minst 30 min.
5. Ta ut den ljusa degen och kavla den till en tjocklek på ca 5-6 mm. Stansa sedan ut formar och gör ett hål mitten av varje kaka. Lägg kakorna på en smord plåt eller bakplåtspapper.
6. Gör på samma sätt med den mörka degen, uteslut dock ett hål i mitten på dessa.
7. Grädda mitt i ugnen på 180 grader i ca 10 - 13 minuter.
8. Låt kakorna svalna på galler.
9. Smält chokladen och nougaten tillsammans över vattenbad.
Häll i ev smaktillsats.
10. Låt blandningen svalna och tjockna något.
11. Lägg på lite av blandningen på en mörk kaka och lägg sedan på en ljus kaka och tryck försiktigt ihop.
Ingredienser till ljus chokladmousse :
75 g mörk choklad
2 1/2 dl vispgrädde
2 msk florsocker
2 äggulor
Ingredienser för vit chokladmousse :
100 g vit choklad
2 dl vispgrädde
2 msk florsocker
2 äggulor
Gör såhär för både ljus och vit chokladmousse men var för sig :
1. Hacka chokladen i mindre bitar och smält över vattenbad.
2. Vispa grädde och florsocker hårt.
3. Rör ihop den smälta chokladen och äggulorna till en slät kräm.
4. Blanda ihop grädden med chokladkrämen.
5. Fördela moussen i portionsskålar.
Receptet är beräknat för 4 portioner.
6. Låt stå i kylskåpet minst en timme.
Hallonsås :
2 1/2 dl hallon
florsocker efter behag
Gör såhär :
1. Koka ihop hallonen
2. Häll i florsocker och blanda noga
3. Mixa med stavmixer för att få en len konsistens.
(Sila om du vill ha bort kärnorna.)
Ingredienser :
100 g smör eller margarin
3 dl socker
3 tsk vaniljsocker
1 dl olja
1 tsk hjorthornssalt
ca 4 dl vetemjöl
Gör såhär :
1. Rör matfett, socker och vaniljsocker smidigt.
2. Tillsätt oljan, lite i taget.
3. Blanda hjortonssaltet tillsammans med lite av mjölet och rör ner i degen.
4. Tillsätt reten av mjölet och arbeta till en deg.
5. Rulla ut degen till två längder. Skär dem sedan i bitar och forma till bollar.
6. Lägg dem på en smord plåt eller på bakplåtspapper. Tänk på att de flyter ut så lägg dem inte för tätt på plåten.
7. Tryck till kakorna lite lätt med fingret.
8. Grädda mitt i ugnen i ca 20 min på 150 grader.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
||||||
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
|||
12 |
13 |
14 |
15 | 16 |
17 |
18 |
|||
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
|||
26 |
27 |
28 |
|||||||
|